W zgodzie z naturą

Tradycja i doświadczenie w produkcji jabłek sięgające czterech pokoleń.

Jabłko Jonica

Ocena:

0/5 | 0 głosów

Mutant odmiany Jonagold pochodzący z Niemiec, znaleziony przez G. Schneidera. W Polsce do Krajowego Rejestru wpisany 5 maja 1994 roku.

Owoc średniej wielkości do dużego, kulisto-stożkowaty, węższy od strony szypułki niż u Jonagolda, żebrowany przy kielichu. Skórka średniej grubości, gładka, lekko tłustawa, zielonożółta, pokryta na ok. 3/4 powierzchni jasnoczerwonym lub karminowoczerwonym (w zależności od przebiegu pogody), jednolitym, rozmytym rumieńcem. Przetchlinki średniej wielkości, szarawe, niezbyt liczne. Szypułka średnio długa i średnio gruba. Zagłębienie szypułkowe dość głębokie i średnio szerokie do szerokiego. Zagłębienie kielichowe średnio głębokie do głębokiego i dość szerokie, lekko pofałdowane.

Kielich średniej wielkości lub duży, zamknięty (bywa też częściowo otwarty, szczególnie u dużych owoców), działki kielicha średniej długości do długich.

Miąższ kremowy, twardy, średnio zwięzły, soczysty, aromatyczny, słodkokwaskowaty, smaczny. Gniazdo nasienne małe lub średniej wielkości, lekko otwarte. Komory nasienne małe, częściowo otwarte. Nasiona długie i wąskie;

sok jabłkowy front
sok jabłkowy tył
sok jabłkowy lewa
sok jabłkowy prawa
Naturalny, mętny sok - źródło witamin, minerałów, błonnika i antyoksydantów.

5 litrów soku jabłkowego pozyskujemy z około 8kg jabłek.