W zgodzie z naturą

Tradycja i doświadczenie w produkcji jabłek sięgające czterech pokoleń.

Jabłko Golden Delicious

Ocena:

0/5 | 0 głosów

Amerykańska odmiana jabłoni, znaleziona w 1890 roku jako siewka nieznanego pochodzenia w okręgu Clay w stanie Zachodnia Wirginia.

Pochodzenie:

Amerykańska odmiana jabłoni, znaleziona w 1890 roku jako siewka nieznanego pochodzenia w okręgu Clay w stanie Zachodnia Wirginia (autor: A.H. Mullins). W produkcji od 1916 r., w Polsce polecana do uprawy od 1976 r. Do Krajowego Rejestru wpisana 14 grudnia 1990 roku;

Owoc:

Średniej wielkości (przy nadmiernym owocowaniu mały), kulistostożkowaty, rzadziej kulistospłaszczony. Skórka jasnozielonkawa do zielonkawożółtej, delikatnie ordzawiona, pokryta na niewielkiej powierzchni pomarańczowoczerwonym, rozmyto- prążkowanym rumieńcem. Przetchlinki zielonkawobrązowe, wyraźnie widoczne. Szypułka długa i cienka lub średniej grubości. Zagłębienie szypułkowe średnio głębokie i średnio szerokie do szerokiego, ordzawione. Zagłębienie kielichowe średnio głębokie i dość szerokie, silnie pofałdowane i ordzawione. Kielich dość duży, zamknięty (bywa też półotwarty), działki kielicha długie, omszone, szarawe. Miąższ kremowożółty, średnioziarnisty, dość ścisły, średnio soczysty, słodki, lekko kwaskowaty, aromatyczny, wyjątkowo smaczny. Gniazdo nasienne dość duże. Komory nasienne duże, półotwarte. Nasiona średniej wielkości, jajowate, lekko wydłużone, zaostrzone, liczne.

sok jabłkowy front
sok jabłkowy tył
sok jabłkowy lewa
sok jabłkowy prawa
Naturalny, mętny sok - źródło witamin, minerałów, błonnika i antyoksydantów.

5 litrów soku jabłkowego pozyskujemy z około 8kg jabłek.